www.sofiiv-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Субота, 20 квітня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Софіївський район >> Новини
«Нововведення у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно»
Версія для друку Написати листа
За період березень-квітень 2015 року прийнято низку нормативно-правових актів, спрямованих на вдосконалення надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень:

Ø Закон України від 12 лютого 2015 року №191-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)» (набрав чинності 05 квітня 2015 року)
Ø Закон України від 05 березня 2015 року № 247-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення» (набрав чинності 25 березня 2015 року)
Ø Постанова Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 року №137 «Деякі питання спрощення порядку надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (набрала чинність 05 квітня 2015 року)
Ø Постанова Кабінету Міністрів України від 08 квітня 2015 року №190 «Про надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у скорочені строки» (набрання чинності з 22.06.2015 року)
Ø Наказ Міністерства юстиції України від 31.03.2015 №463/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 28.05.2015 №845/5 «Про заходи щодо державної реєстрації прав на землі сільськогосподарського призначення»
Вищезазначеними актами спрощено порядок отримання адміністративних послуг:

Розширено коло суб`єктів, яким надано повноваження з прийому та видачі документівповноваження державного реєстратора З ПРИЙОМУ ТА ВИДАЧІ ДОКУМЕНТІВ можуть виконувати посадові особи органів місцевого самоврядування, адміністратори центрів надання адміністративних послуг при районних державних адміністраціях, нотаріуси.

З 04 жовтня 2015 року суб`єктам надання адміністративних послуг взагалі ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ приймати заяви, видавати суб`єктам звернень оформлені результати надання адміністративних послуг. Тобто з 04.10.2015 року повноваження державного реєстратора з прийому та видачі документів переходять до органів місцевого самоврядування, адміністраторів центрів надання адміністративних послуг, нотаріусів.

плата за надання адміністративних послуг справляється як «адміністративний збір» (раніше сплачували державне мито). Визначається розмір адміністративного збору у процентному відношенні до мінімальної заробітної плати, яка, згідно зі статтею 8 Закону України «про Державний бюджет на 2015 рік» складає з 01 січня - 1218 грн., з 01 грудня – 1378 грн. Запроваджено диференційований підхід до визначення розміру адміністративного збору, що залежить від площі об`єкта нерухомого майна, а також від того, заявником є фізична чи юридична особа.


Розміри адміністративного збору
Для фізичних осіб
Для юридичних осіб
За державну реєстрацію
ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО
щодо об`єктів нерухомого майна
до 100 кв.м. – 0,07 мін.зар.плати;
(85,26 грн.)

до 200 кв.м. – 0,1 мін.зарп.плати;
(121,8 грн.)

більше 200 кв.м. – 0,2 мін.зар.плати;
(243,60 грн.)

щодо земельних ділянок
0,1 мін.зар.плати. (121,80 грн.)
щодо об`єктів нерухомого майна:
до 500 кв.м. – 0,3 мін.зар.плати;
(365,40 грн.)

понад 500 кв.м. – 0,6 мін.зар.плати;
(730,80грн.),

понад 5000 кв.м. – 1,4 мін.зар.плати.
(1705,20 грн.)
за державну реєстрацію ПРАВА ОРЕНДИ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ
0,06 мін.зар.плати
(73,08 грн)
за державну реєстрацію іншого речового права на нерухоме майно
25% розміру адміністративного збору за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно
за державну реєстрацію
обтяження права на нерухоме майно
0,07 мін.зар.плати
(85,26грн)
за внесення змін до записів Державного реєстру прав, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника
0,04 мін.зар.плати
(48,72 грн.)

!!! При проведенні державної реєстрації прав заявник окрім адміністративного збору сплачує за отримання витягу з Державного реєстру прав (120,00 грн.)
!!! У разі відмови в державній реєстрації прав та їх обтяжень адміністративний збір не повертається, а плата за надання витягу з державного реєстру підлягає поверненню.
встановлені скорочені терміни надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, та розмір плати за надання таких послуг у скорочені терміни, які будуть застосовуватися з 22 червня 2015 року.
Найменування послуги
Скорочений строк
надання послуги
Розмір плати
Державна реєстрація
ПРАВА ВЛАСНОСТІ
якщо вона проводиться з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно
5 робочих днів з моменту реєстрації заяви
у подвійному розмірі адміністративного збору за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно
Державна реєстрація
РЕЧОВИХ ПРАВ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО
3 робочих дні з моменту реєстрації заяви
у подвійному розмірі адміністративного збору за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно
Державна реєстрація
ОБТЯЖЕНЬ
2 години з моменту реєстрації заяви
у розмірі адміністративного збору за державну реєстрацію обтяження
Надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у паперовій формі
одна година з моменту реєстрації заяви
у подвійному розмірі плати, що стягується згідно із законодавством за надання інформації відповідного виду


    з 25 березня 2015 року уповноважено нотаріусів здійснювати функції державного реєстратора прав на нерухоме майно у порядку та випадках, встановлених Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».
    Нотаріусу надано можливість проводити державну реєстрацію:
      - речових прав, похідних від права власності, на земельні ділянки сільськогосподарського призначення незалежно від нотаріального посвідчення договору, на підставі якого виникає таке право;
      - права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яке виникло та оформлено в установленому порядку до 01 січня 2013 року, одночасно з державною реєстрацією похідного від нього речового права на таку земельну ділянку.
    Окрім цього, Міністерством юстиції України запроваджено нові стандарти надання реєстраційних послуг. Віднині отримати усі необхідні дані у вигляді витягів, довідок чи виписок можна буде в електронній формі не виходячи з дому, через Інтернет. Запроваджено «електронні сервіси у сфері реєстрації», що дає можливість отримання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, свідоцтва про право власності на нерухоме майно в електронному вигляді шляхом надсилання його на електронну пошту заявника. Постановою Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 року №137встановлено, що рішення державного реєстратора, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, свідоцтво про право власності на нерухоме майно, отримані в електронній та паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Софіївське районне управління юстиції
    Версія для друку Написати листа

    Про цей сайт | Запитання | Адміністратор