www.sofiiv-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Четверг, 28 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Софіївський район >> Новини
Зведений Дніпропетровською ОДА Обухівський дитсадок визнаний найкращим об’єктом громадської архітектури – Валентин Резніченко
Версія для друку Написати листа
Новий дитсадок в Обухівці запрацював півроку тому, а вже здобув славу найкращого, найсучаснішого та найоригінальнішого в Україні. Вперше у проектуванні майбутньої будівлі був втілений принцип «орієнтації за Сонцем», що застосовують провідні архітектори світу задля мінімізації використання електроенергії. Вдалий проект відзначили престижною архітектурною премією Artspace як найкращий об’єкт громадської архітектури України. Її отримав автор будівлі дитсадка – дніпровський архітектор Олексій Валентіров. Про це повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

«За чотири роки в області відкрили 60 дитсадків. Нині будуємо «з нуля» ще п’ять, – зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко. – Новозбудовані дитсадки в Обухівці та Підгородному стали першими «ластівками» в Україні за оригінальністю та комфортом. Обухівський заклад був визнаний міжнародним журі найкращим об’єктом громадської архітектури України. Секрет успіху – в оригінальному дизайні будівлі, завдяки якому досягається максимальний ефект енергозбереження».

Престижну архітектурну премію Artspace започаткували в Україні декілька років тому, аби популяризувати сучасний дизайн. Одна із номінацій – найкращий об’єкт громадської архітектури. На розсуд компетентного міжнародного журі, у складі якого – дизайнери зі світовим іменем, були представлені понад півтисячі робіт.

«Журі відзначило соціальну направленість нашого об’екта. Відмітили й добротну та оригінальну архітектуру саме муніципальної будівлі», – розповів архітектор Обухівського дитсадка Олексій Валентіров.

Головна «родзинка» Обухівського дитсадка – максимальна енергоефективність. Сонячні панелі на даху, поруч – альтернативна котельня.

Таємнички «сховані» і в самій будівлі. Фасад орієнтований на південь. Разом із великими вітражними вікнами це дозволяє використовувати природню «безкоштовну» енергію Сонця для обігріву. З іншого боку, спеціальні балконні виступи виконують функцію захисту від надлишкового випромінювання у літній період. Тож у приміщенні завжди комфортна температура.

«Під час проектування лунало багато «компетентних» зауважень від різних фахівців. Мовляв, неможливо зробити енергоефективною будівлю з великою площею засклення. Та досвід сучасної світової архітектури, а тепер і наш власний, свідчить про зворотне», – додав Олексій Валентіров.

Садочок в Обухівці – на 115 малюків.



Обухівський дитсадок визнаний найкращим об’єктом громадської архітектури України



Проект розробив дніпровський архітектор,..



..втілила - Дніпропетровська ОДА



В об’єкті втілений принцип «орієнтації за Сонцем»



На даху – сонячні панелі



Таємнички енергозбереження «сховані» і в будівлі



Завдяки вікнам «у підлогу» максимально використовується природня «безкоштовна» енергія Сонця



У приміщенні – багато світла..



..та кольорів



Все – для розвитку малечі..



..та креативу



Дитсадок в Обухівці – на 115 малюків
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор



File Attachment Icon
ATTV69D5.jpg